web analytics

Fagotriet.nl

Donax cane, Giant reed, Persian reed
Wetenschappelijk behoort Arundo donax L. tot hat geslacht van de uitgebreide grassen-familie Gramineae.
Deze grassenfamilie (wetenschappelijke naam Poaceae) is een van de belangrijkste planten families op aarde. Granen zoals haver, rogge, tarwe, rijst en mams zijn belangrijke voedselbronnen en samen met andere grassen, vers of gedroogd, vormen ze het complete menu voor mens en dier. Suikerriet, ook een gras, is een bron voor suiker. En bamboe wordt voor oneindig veel doeleinden gebruikt in tropische en subtropische gebieden.
Giant reed
De stengels bereiken een diameter van 1 tot 4 cm and maken gewoonlijk zijtakken in het 2e groeiseizoen. De stengels zijn hol hebben op onregelmatige afstanden dwars schotten in de holte waardoor kamers ontstaan welke aan de buitenkant zichtbaar zijn als uitstulpingen. De knopen. De lengte tussen de knopen varieert van 2 tot 30 cm. De wanden zijn 2 tot 7 mm dik. De bast van de stengel bevat silica cellen en is zeer hard. Het gladde en glanzende oppervlak kleurt licht goud-geel als de stengel volwassen wordt. Arundo donax groeit zeer snel. Groei-snelheden van 70 cm per week over een periode van enkele maanden zijn in, onder ideale omstandigheden, niet ongewoon. Jonge scheuten komen op met hun uiteindelijke diameter. Ze worden dus niet dikker tijdens het groeiseizoen. Wel neemt de wanddikte tijdens het groeien steeds meer toe. De nieuwe aanwas is nog heel zacht en heeft nog weinig weerstand tegen de wind.
Around donax is inheems in de landen rond de Middellandse Zee. Vanuit deze gebieden is het, meestal door toedoen van de mens, wijd verspreid over alle tropische en sub-tropische gebieden van de wereld. Arundo donax is niet meer weg te denken in veel van deze gebieden, en groeit onder andere overvloedig in India, Noord- en Zuid Amerika, op Birma en in China.
Stacks Image 3751
Arundo donax is ook met succes geïntroduceerd in Zuid Afrika en Australie en op vele eilanden in de Stille Oceaan. Arundo donax is ook op grote schaal als sierplant aangeplant in de warmere delen van de VS. Het is vooral populair in het Zuid-Westen waar het gebruikt wordt langs sloten en rivieren om erosie tegen te gaan. In gebieden waar de groeicondities ideaal zijn is Arundo donax nauwelijks in toom te houden. Er is een overvloed aan groei van deze plant langs de Rio Grande rivier waar het als onkruid wordt gezien. Speciale bedrijven richten zich hier op de bestrijding ervan.
Stacks Image 3756
Vanwege het uitgestrekte verspreidingsgebied waarin Arundo-donax, mede door toedoen van de mens, te vinden is kent de plant vele benamingen. In het zuidwestelijke deel van de VS is de plant bekend onder zijn Mexicaanse naam Carrizo. In andere Engels sprekende landen wordt het ook wel: Bamboo reed, Danubian reed, Danax cane, Giant reed, Italian reed, Spanish reed of Provence cane genoemd. Andere namen zijn: Canne de Provence or Roseaux in Frankrijk, Prahlrohr in Duitsland Kalamos in Griekenland, Calami, Canna, Canna Commune or Canna Domestica in Italië. In Spaans sprekende landen wordt de plant: Cana Comun, or Canna de Castilla genoemd. De Nederlandse benaming is: Reuze Riet.
A. donax
Ecologie: Arundo donax verdraagt veel verschillende ecologische omstandigheden. Er wordt melding gemaakt dat het floreert in alle typen aarde, van zware klei tot losse zandgrond en grind. Arundo donax tolereert zilte grond en overleeft lange periodes van droogte en extreme regenval. De plant gedijt het best langs meren, sloten en rivieren. Arundo’s vermogen om periodes van extreme droogte te tolereren en er zelfs goed in te gedijen is te danken aan de ontwikkeling van droogte bestendige wortelstokken en diep doordringende wortels die in staat zijn dieper gelegen vocht te bereiken. Reuze riet kan veel schade oplopen als gevolg van een gebrek aan water in het eerste groeiseizoen, wanneer de wortels nog niet ontwikkeld zijn, maar planten van 2-3 jaar oud verdragen langdurige droogte zonder grote problemen.
Arundo donax is een subtropische plant. A. donax kan zeer goed lage temperaturen verdragen buiten het groeiseizoen maar loopt serieuze schade op bij vorst aan het begin van het groeiseizoen.
De plant gedijt niet goed in echte tropische omstandigheden.